Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Braille írás

Mihucz Eszter
2021. 11. 06. 17:00:00
A Braille írás egy vak ember számára az írás és olvasás egyetlen formáját jelenti.
A 19. században találták fel a Braille írást. Egy vak férfi készítette, akit Louis Braille-nak hívtak. 
Az egész írást maga a hatpontos rendszer alkotja, ebből indul ki az egész: egy karakter hat pontból állhat. Mindegyik betűnél meghatározott, hogy melyik pontok domborodnak ki, és csak azokat érezzük a papíron, a többi nem érzékelhető. A Braille írógép is erre épül. Hat billentyűje van, amikből egyszerre azokat kell lenyomni, amire éppen szükség van. (Középen van még egy szóköz billentyű.) A hibás betűk eltüntetéséhez mind a hat pontot egyszerre le kell nyomni a Braille írógépen.
A számoknál egy jelre van szükség, amit számjelnek hívunk. Ez azért kell, mert a számokat is a betűkkel fejezzük ki. Például az "a" betű az az 1. Ha nincs előtte számjel, akkor nem lehet rájönni, hogy az az 1 és nem "a".
A betűk elhelyezkedése és mérete miatt sokkal több kötetből áll egy regény, mint síkírásban. Vegyük például Eric Knighttól a Lassie hazatért, az Braille-ben 4 kötet. De más könyv akár 12 vagy 18 kötet is lehet, vagy akár még több.
Más nyelveken, ahol hasonlóak a betűk, hasonlóak a Braille betűk is. Természetesen például mivel az angolban nincs ékezetes betű, ezért ott éíkezetmentesen írunk. De egyes betűk vagy írásjelek el is térhetnek (például az angol z betű máshogy van).
A Braille írást nekünk nekünk két évünkbe telt megtanulni. Ha jól emlékszem, akkor először egy hatlyukú szerkezettel tanultuk, amibe pötyiket szúrtunk, és az alapján mutatták meg a betűket. Annyi pötyi volt benne, ahány pontból állt az adott betű.
Én közepes sebességgel tudok olvasni, de vannak olyanok akiknek ez annyira ügyesen megy, hogy úgy olvassák, akár egy síkírású könyvet.
A Braille könyveket általában az Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől (röviden: MVGYOSZ) lehet beszerezni. Régen kézzel folyt a nyomtatás, de most már áttértünk a Braille nyomtatós változatra. 
A Braille írásnak két előnye van, ami szerintem nagyon fontos. Az egyik az, hogy nincs szükségünk fényre, hogy tudjuk olvasni. A másik pedig az, hogy a körülöttünk lévőknek fogalmuk sincs arról, hogy miről szól az a szöveg amit éppen olvasunk. :D
A Tehetség másként webshopban ha feladunk egy csomagot, küldünk hozzá egy Braille írásos levelet, ami sokatoknak tetszik. Persze a segítőnk ráírja síkírásban is, ami Braille-ben rajta van, például:
Kedves Szilvia!
Köszönjük a rendelést!
Eszti
Tartalomhoz tartozó címkék: Braille látássérült