Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hírek fogyatékosságról

Fogyatékossággal kapcsolatos cikkek, hírek, amiket mi gyűjtöttünk és valamilyen szempontból nektek ajánlunk.  heart
2023. 01. 18. 18:00:00 Sükösd Csilla
Közös kézműveskedés a Hagyományok Házában

A budapesti Hagyományok Házában kézművesek és fogyatékos felnőttek alkottak együtt. Jó erről olvasni, biztosan szuper élmény lehetett, én is bármikor szívesen kipróbálnék hasonlót.  mosolygós fej

Csilla

2023. 01. 17. 18:00:00 Sükösd Csilla
Akadálymentes játszótér

Ez a cikk arról szólt, hogy az országban már a 19. akadálymentes játszóteret hozták létre - ez azért is fantasztikus szerintem, mert így az ép gyerekek hamarabb összeszoknak a fogyatékossággal élő gyermekekkel, és később sokkal elfogadóbbak lesznek.

Csilla

2023. 01. 15. 18:00:00 Sükösd Csilla
Üvegcsontbetegséggel is teljes élet

Ivanova Daniela egy kerekesszékes újságíró akinek már közel hetvenszer tört már el a csontja, de mégis szeretne önálló, teljes életet élni.

A Mégis podcastben sok mindenről mesél az életével kapcsolatban.

 

2023. 01. 14. 18:00:00 Sükösd Csilla
Napközi súlyosan-halmozottan sérült felnőtteknek

Két anyuka, akiknek fogyatékossággal élő gyermekük van, létrehoztak egy napközit azok számára, akik értelmi fogyatékossággal élnek.

A két anyuka részéről ez bátor cselekedet volt, és ha bárkinek van rá módja és lehetősége támogassa őket.  piros szív

Csilla

2023. 01. 13. 18:00:00 Sükösd Csilla
Legóból művégtag?

Legóból művégtag?

David Aguliar egy fiatal mérnök, aki úgy született, hogy az egyik karja kevésbé fejlődött ki. A célja, hogy legóból gyártson tartós, mozgatható művégtagokat, ami elérhető bárki számára.

Szerintem ez egy nagyon érdekes cikk róla, érdemes mindenkinek elolvasni.  mosolygó arc hangulatjel

A fő tanulsága nekem, hogy ő a csúfolódások, bántások, nehézségek ellenére erős volt és kitartott amellett, amit szeretett volna.  piros szív

Csilla

2023. 01. 12. 18:00:00 Sükösd Csilla
Kell a fehér bot?

Tudom, hogy ez sok embernek nehéz, főleg azoknak, akik később vagy fokozatosan veszítik el a látásukat. De az utcán is bátran vegyék elő a fehér botot, a reakciókat meg lehet szokni, és szerintem sokkal kellemetlenebb helyzetbe lehet kerülni, ha nincs nálunk vagy csak összecsukva tartjuk.

Ha érdekel, hogy hogyan lehet a látás elvesztését elfogadni, megtanulni vele együtt élni, szeretettel ajánlom ezt az interjút Puskás Antallal!

2023. 01. 11. 18:00:00 Sükösd Csilla

Néha megkérdőjelezik a Braille-írás jelentőségét digitális világunkban, de mint Jessikah Inaba példája is mutatja, ez egyáltalán nem jogos.  piros szív hangulatjel

Ő az első vak, feketebőrű ügyvédnő az Egyesült Királyságban - márpedig tudjuk, hogy úttörőnek lenni mindig nehéz. Neki is hónapokat kellett harcolnia, csakhogy számára akadálymentes formában kapjon tananyagot.

De miért a Braille? Nem mindenki egyforma, valaki jól tanul hallás alapján, másnak muszáj saját tempójában olvasni, értelmezni - így nyilatkozott róla egy másik cikkben. Nekem keserédes ez a történet: egyrészről szuper, hogy a nehézségek ellenére is kitartott és elérte a célját; másrészről nagyon szomorú, hogy ilyen akadályokat kell legyőznie, csak mert nem elég akadálymentes az oktatási rendszer.

Csilla

2023. 01. 10. 18:00:00 Sükösd Csilla
Látássérültként felmászni a legmagasabb csúcsra?!

Alex Benchea és Răzvan Nedu látássérült román parasportolók felmásztak az amerikai kontinens legmagasabb hegycsúcsára, az Aconcagua csúcsára. 10 órán keresztül mentek.
Egyébként mindketten fogyatékos gyerekeknek oktatnak para-hegymászást.

Nem semmi teljesítmény! Én biztos nem tudnám megcsinálni, és ennek semmi köze ahhoz, hogy vak vagyok.  nevetős hangulatjel

Csilla

2023. 01. 09. 18:00:00 Sükösd Csilla
Sajnálat vagy szeretet?

Nem sajnálatból, hanem szeretetből érdemes támogatni.  szív hangulatjel Ez igaz, legyen szó bárkiről: fogyatékos emberekről vagy rászorulókról. Hidd el, érezhető a különbség!

Laci bácsi (Németh László) is így tesz minden évben, amikor támogatja a polgárdi Integrált Szociális Intézmény lakóit. Az is nagyon rész fontos benne, hogy mindig megkérdezi előtte, mire van igazán szükség. 

Csilla

2023. 01. 07. 18:00:00 Sükösd Csilla
Elfogadás ma Magyarországon?

Magyarország hogy áll a fogyatékossággal élő emberek elfogadásában?

A cikk szerint az utóbbi időben sokat fejlődtünk, de még mindig 10-20 év lemaradásban vagyunk.

Az emberek, amikor találkoznak egy fogyatékossággal élő emberrel, három reakció jellemző:

1. túlságosan segíteni akarnak

2. nyíltan elutasítóak

3. tényleg elfogadóak, megfelelő mértékben segítenek

A cikkben sok személyes tapasztalatot találtok, érdemes lehet elolvasni. <3

Csilla