Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Jovány Barbara bemutatkozása

Sükösd Csilla

Barbi egy fotelben ül, mosolyogva fogja vakvezető kutyája, Bebe fülét, aki ettől viccesen néz ki. Barbinak rövid, barna haja és kék szeme van. Fekete-fehér ruhában van, Minnie egér mintával. Bebe egy világosszínű labrador.Mutatkozz be röviden!

Jovány Barbara vagyok, 33 éves, de nem érzem annyinak magam. :) 6 évesen vesztettem el a látásom, agydaganat miatt elsorvadt a látóidegem. Kerámiázok, illetve ékszereket és angyalokat készítek gyöngyből. Imádok táncolni, és a barátaimmal együtt lenni. Szeretek a vakvezető kutyámmal sétálni, játszani.

Miért csatlakoztál a csoporthoz?
Nagyon szerettem volna eladni a karkötőimet, de ehhez kell segítség. Norina a barátnőm, ő keresett meg, hogy csatlakozzak, de régóta vágytam egy ilyen csoportra.

Miért szeretsz kézműveskedni?
Szerintem ez velem született dolog. Szórakoztató, eltereli a gondolataimat a rossz dolgokról, vidámabb leszek tőle. Büszke vagyok, hogy látássérültként is szép dolgokat tudok csinálni.

Mi a legfontosabb dolog, amit az embereknek elmondanál a fogyatékosságoddal kapcsolatban?
Azt, hogy néha a vak többet ér, mint egy látó. :) Mert sokszor sajnos a látók úgy tekintenek egy vak emberre, hogy semmit nem tud, pedig szép dolgokat is el tudunk készíteni önállóan. Igaz, hogy megtanulni sokszor hosszabb idő, mint annak, aki lát, többször át kell tapogatnunk, hogy megértsük, hogy mit hogyan kell. De ha megtanuljuk, ugyanolyan szépen meg tudjuk csinálni.

Mit gondolsz arról, hogyha az emberek sajnálnak?
Nem tartom jónak, olyankor szólni szoktam, nem hagyom magam. Ez olyan, mintha nem értékelnének, pedig egy vak ember sok dolgot a szeme használata nélkül is ugyanúgy megtesz. Nincs szükségem sajnálatra, csak időnként segítségre.

Ha látnál, mit próbálnál ki szívesen?
Régebben nagyon szerettem volna látni. Mindig azon gondolkodtam, hogyha újra látnék, kiszaladnék és átölelnék egy fát, mert azok olyan szépek. De az is biztos, hogy kipróbálnám az önálló biciklizést, engem tuti, hogy egy hétig onnan senki le nem szedne. :)

Vannak a vakságnak előnyei?
Szerintem egy vak ember általában jobban odafigyel az életére. Én biztosan. Mindent a fülemmel és a kezemmel csinálok - szerintem sok mindent jobban tudok így értékelni. Szemmel lehet, hogy átsiklanék rajta, de kézzel tovább nézem, és szerintem tovább is tudom élvezni.

Milyen céljaid vannak a jövőben?
Szeretnék egy műhelyet, ahol tudnék kerámiázni. Látók is kipróbálhatnák a kerámiázást, vagy akár a karkötők készítését bekötött szemmel. Szívesen vezetnék szakkört, csinálnék kiállítást. Lehetne egy kávéház is a műhelyemnél, ahol sérült emberek dolgoznának, de bárki járhatna oda. Látók is járnának oda, és rácsodálkoznának, hogy a sérült emberek mennyi mindenre képesek.

Barbi termékeit itt nézheted meg.
Az interjúkérdéseket megfogalmazta: Horváth Dorina, Sükösd Csilla
Az interjút készítette: Sükösd Csilla

Ide kattintva megismerheted Barbi vakvezető kutyáját, Bebét is!

Tartalomhoz tartozó címkék: bemutatkozás