Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mitől "vakos" egy lakás?

Sükösd Csilla
2022. 12. 29. 20:00:00

Csilla az új, üres lakásban az ablakot nézi tapintva.Most leírom nektek, hogy milyennek kell lennie egy vak ember lakásának vagy házának.

Csak vicceltem. A vak emberek is különböznek. Ahány ház, annyi szokás...

Leírom inkább, hogy nekem, mint vak embernek, személy szerint mi fontos.  mosolygó arc hangulatjel

Milyen a vak emberek számára akadálymentes lakás?

- Például sokkal jobb, ha jól tagolt a tér. Nem arra gondolok, hogy legyen zsúfolt (nyilván az is rossz, mert akkor nehezen találom meg az utat), de mondjuk most van középen egy jó nagy hely, amit már nagyon várok, hogy eltűntessük. nevető arc hangulatjel Lesz középen majd fotel, ami támpont, és úgy sokkal egyszerűbben találom meg majd a dolgokat, mintha csak mennék a semmibe.

- Fontos a rendszerezettség, hogy mindennek meglegyen a helye. A polcos és fiókos bútorokat szeretem.

- Ne legyenek nagyon egymáson a dolgok. Ha alulról próbálok valamit kivenni, és közben minden rám zuhan, annak kevéssé örülök.  nevető arc hangulatjel

- Vannak dolgok, amiket tapintás alapján nem lehet megkülönböztetni, például különböző fűszerek, különböző ízű italporok... Ezeket szeretem, ha fel vannak címkézve Braille-ben és nem kell kérdezgetnem.

- Az elektronikai eszközök egy részét meg lehet tanulni hang alapján (például mosást úgy teszek be, hogy tekerésnél csipog és tudom, hányat kell csipognia), de van, aminél kell tapintható jelzés (például a sütőnknél, hogy hány fok és mennyi idő).

- Elektronikai eszközöknél nagy hátrány, ha érintőképernyős... az indukciós tűzhelyben például szuper, hogy nem melegszik a lapja, de nagyon nehezen lehet akadálymentesíteni. Éppen ezért sokszor nekünk jobb a hagyományos (és nem a "legokosabb"), most például egy hordozható főzőlapot használok. Van rajta egy tekerő, hallani lehet a kattanást, ahogy be- és kikapcsol.

- A térd alatti bútorok akadálymentetlenek. nevető arc hangulatjel Saját lakáson belül nem használok botot. A közlekedés során megtanultam használni a tömegárnyék érzékelést, magyarul érzem, ha közeledik a bútor, nem kell hozzá nekimennem. Ez a pici bútoroknál nem működik. Ráadásul ha sarka van, vagy át lehet zuhanni rajta, az igencsak fájdalmas...

- Szeretem a dekorációkat (hiszen azzal is foglalkozunk), de UTÁLOM, amikor minden asztal szélén, minden kis helyen van valami, ami leverhető, arrébb lökhető, összetörhető... A dekorációk nekem úgy jók, ha fel vannak akasztva vagy pl. betolva a fal mellé.

- A szőnyeg sem mindegy. Vagy olyan szőnyeget kell venni, ami alapból csúszásgátlós és jó vastag. Tudom, nehéz takarítani, de inkább az, minthogy orraessek rajta. nevető arc hangulatjel A vékony, kicsi szőnyeg balesetveszélyes (beleakadok, elcsúszok). De végeredményben a "csak semmi szőnyeg" témára szavazok, a kollégiumban is felszedtük és nálunk sincsen.

 

Vakon hogyan pakolok, rendezek dolgokat?

Vannak olyan helyzetek, amikor még hamarabb is megtalálok valamit, mint egy látó. Sokszor tőlem szoktak segítséget kérni. nevető arc hangulatjel Itt csak annyi történik, hogy nekem hamar feltűnik, ha valami nem a helyén van, és általában ezért meg is jegyzem, hogy például a mosógépen találtam egy szemüveget.

Az elrendezésre vannak saját megoldásaim:

- például a hűtőben kategóriánként rendezem a dolgokat, ha elég nagy hozzá, akkor egy polc egy kategória (pl. tejtermék vagy felvágott)

- polcokon belül szeretem, ha több dobozban vannak a dolgok, így rögtön tudom, melyikben keressem

Nem szeretem a rendetlenséget, de nem kifejezetten zavar, ha például valamit kicsit arrébb tesznek, azt meg tudom keresni. Nekem az a nehéz, hogyha egy nagy területen (pl. a földön) vannak szétszórva cuccok, attól nagyon mérges tudok lenni, mert rálépek, nekimegyek, nem tudom összeszedni, mert nem "belátható" tapintással.

Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de én egyébként nagyon szeretek rendezkedni, kitalálni, hogy mi hogyan a leglogikusabb, legjobban hozzáférhető. Már kiskoromban is imádtam pakolászni.  mosolygó arc hangulatjel

Csilla